Repu


Black Mirror izleyenler için çok kolay anlaşılır bir proje olacak Repu. İzleyen için 3. Sezon 1. bölüm. Proje tam anlamıyla bu bölüm. İzlemeyenler için de biraz spoiler içeren bir yazı olacak. Geçen aylarda bu konuyla ilgili bir haber daha yapıldı. Çin önümüzdeki senelerde bu sistemi deneyen ilk ülke olmayı planlıyor. Acaba projenin temelini dizi mi attı merak ediyorum.

Gelelim projeye...

Repu, tanımlarını tam olarak Türkçeye çevrildiğinde kendini akıllı saygınlık yönetimi projesi olarak tanımlıyor. Buradan biraz kulağa karmaşık gelebilir. Aslında demek istedikleri yaptığınız işler üzerinden puanlanacaksınız ve bu puanlar size ileride işe alınırken veya bir anlaşma imzalarken fayda sağlayacak. Karşınızdaki kişi sizin puanınıza ve yorumlarınıza bakarak nasıl biri olduğunuzu çok rahat bir şekilde anlayacak ve onun üzerinden sizi değerlendirecek. Dizide bu iş biraz daha abartılmıştı. Oyuncu puanına göre uçak bileti alabiliyor hatta kiraladığı araba bile ona göre değişiyordu. Repu ileride bu kadar etkili olur mu bunu kestirmek biraz zor. Sonuçta kiralama şirketi de para kazanmanın peşinde. Parayı verdikten sonra çok puanınıza bakmazlar diye düşünüyorum :)

Repu projesini bir adım ötesine taşıyan nokta ise kişilerin puanına göre bankacılık veya sigortacılık sektöründen hizmet almaya başlaması olacaktır. Repu'daki puana göre kredi notunuz belirlenecek veya sigortanızın primi bu puana göre farklılık gösterecek. Güvenlik açısından bu konular değerlendirildiğinde oldukça açıkları olabilecek bir proje. Proje üretime alınmadan önce güvenlik açıklarının kapatılması gerekmektedir. Bu güvenlik sıkıntısını da blockchain ile ortadan kaldıracaklarını söylüyorlar.


Büyük firmaların kalite kriterlerinden biri olan çalışan performans değerlendirmesi de bu proje ile yönetilebilir hale gelecek. En basitinden müşterilerin yüz yüze hizmet aldığı personellerin performans değerlendirmesi açısından ve çalışanların bu şekilde iş yerlerinden prim alabilmeleri için oldukça transparan ve objektif bir platform olacağını düşünüyorum. Düşünsenize müdavimi olduğunu bir cafe var ve oradaki garson size hiç bir yerde alamayacağınız hizmeti sunuyor. Ona sözel olarak teşekkür etmeniz bazen yetersiz kalabilir. Ancak bu platform üzerinden kendisine güzel puanlar vererek onun kariyerinde bir yeriniz olabilir.

Repu şuan Pre-Ico döneminde giriş yapmayı düşünüyorsanız fiyat yarı yarıya fark ediyor. Katılmak için İnternet Sitelerini ziyaret edebilir veya daha fazla bilgi almak için WhitePaper inceleyebilirsiniz.

Email: icopara.info@gmail.com
Twitter: @ico_para
Bitcointalk Profile Link

1 yorum: