Mark.Space


VR teknolojisi, internet ortamının bir üst aşaması olabilir mi? İşte bunu düşünmenize neden olacak bir proje olan Mark.Space hakkında size biraz bilgi vereceğim. Son dönemde VR teknolojisine büyük firmaların ciddi yatırımları oldu. Bu firmaların içinde teknoloji devleri olan Sony ve Samsung da var. Sony, Playstation VR ile oyun sektörüne yeni bir deneyim yaşatmak için ilk kolları sıvayan firma oldu. Bir kaç kez deneme fırsatı bulduğum Playstation VR'da bakış açınızı saran ekranlar sayesinde cidden o ortamın içindeymişsiniz hissini yaratıyor. Tabi ki orada gördüğünüz görüntü normal dünyanız kadar net değil. Bunun nedeni çok yakından baktığınız ekranlar. Ekranlar ne kadar HD olsalar da ekrana yakınlığınız görüntünün netliğini fazlasıyla etkiliyor. Belkide zamanla maliyetleri düşecek olan 4k veya 8k ekranlar bu sıkıntıyı çözecektir. Birazda kablo fazlalığı sıkıntısı çözüldüğünde VR cihazlar daha kullanışlı olacaktır. Ancak ilk aşama için bile size oyunun içinde olma hissini yaşatması açısından oldukça başarılı.

Mark.Space ise piyasada bulunan bütün VR cihazlarda rahatlıkla kullanabileceğiniz bir uygulama. Size burada kendi evinizde misafir ağırlayabileceğiniz veya alışverişinizi çok rahat bir şekilde yapabileceğiniz ortam sağlanıyor. Daha açık bir şekilde anlatacak olursak artık sizi gözlüğünüzü takarak dışarı çıkmaya gerek kalmadan ihtiyaçlarını gidermeyi veya sosyal aktivitelerde bulunmanız sağlanacak. Proje hakkında biraz bilgi vermesi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.


Halihazırda projede 4 farklı Semt konsepti bulunuyor ve 5.si ise yolda...

Kendi evinizi dizayn edeceğiniz semt Mesken Semti olarak geçecek. Burada evinize istediğiniz bir eşyayı alıp dizayn etme fırsatı verilecek. Ayrıca kendi evinizi kullanmak istiyorsanız kendi evinizi 360 derece kamera ile kaydetmeniz durumunda bu ortamı sanalda oluşturabileceksiniz. Gelecekte misafirliğe gitme kavramı kalkacak ve VR gözlüklerimizi takarak direk arkadaşınızın evine veya tanıdığınıza rahatlıkla gidebileceksiniz.

Belirli bir konuda merakı veya ilgileri olan insanlar için Topluluk Semti oluşturulacak. Burada mesela uzay bilimine ilgili olan kişiler buluşacak ve sohbet etme fırsatı bulacak. Sanal bir kahve ortamı gibi de düşünülebilir. Tek fark bir kahvede bir sürü farklı merak ve görüşe sahip insan yerine sizinle ortak merak ve ilgiyi paylaşan kişilerin toplanması olacak.

Büyük AVM'lere gitmek yerine Alışveriş Semtine bir VR gözlük takarak gidebileceksiniz. Burada beğendiğiniz ürünü üzerinizde görme fırsatınız olacak ve beğenmeniz durumunda alabilmeniz için sizi ürünün internet sitesine yönlendirecek. Projenin ilerleyen zamanlarında internet sitesine yönlendirme gerekmeden ürünü direk alabilmeniz sağlanacak. Bu alan için şimdiden Jaguar ve Land Rover ile anlaşma sağlamışlar. Bir gözlük takarak evden araba almak biraz araba tutkunları için zor olacaktır.

Ofis kiralamak yerine Home ofis çalışarak İş Merkezleri Semtinde bir ofis açabilirsiniz. Burada müşterilerinizle ofis veya bir toplantı ortamında gibi çok rahat şekilde görüşebilir ve anlaşma yapabilirsiniz. Belli bir miktar ödeme yaparak iş yeri kiralamış olacaksınız. Üretim yapmayan firmalar için fazlasıyla kullanışlı bir ortam sağlanacak ve ufak ölçekli firmaları kira ödeme derdinden kurtaracak.

5. Semt ise Eğitim Semti olacak. Bunu yakında duyuracaklarını bildiriyorlar. Belkide gelecekte çocuklarımız okula gitmek yerine evlerinde VR gözlüklerini takıp eğitim alacaklar. Bu durum onlara yeterli disiplini verebilir mi biraz zor. Ayrıca çocukların sosyal hayatları için de bu durum biraz olumsuz olabilir. Ancak bu durumlar devletler tarafında farklı şekilde çözülecektir.

Proje çok kapsamlı ve iyi düşünülmüş. Biraz günlük hareketleri düşüreceği kesin. Bir yere giderken yapılan yürümeler veya hareketler ilerleyen dönemde her şeyin sanala dönmesiyle gün geçtikçe azalacaktır. Tanıtım videoları ve internet siteleri fazlasıyla özenilerek hazırlandığı rahatlıkla anlaşılabiliyor. İnternet sitelerini ilk gezdiğimde cidden projeyi etkileyici buldum. Yatırım yapmak için sizde İnternet Sitelerini ziyaret edebilir veya WhitePaper inceleyebilirsiniz.

Email: icopara.info@gmail.com
Twitter: @ico_para
BitcoinTalk Link

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder